論文

基本情報

氏名 山口 政人
氏名(カナ) ヤマグチ マサト
氏名(英語) Yamaguchi Masato
所属 健康科学部 医療経営管理学科
職名 教授
researchmap研究者コード
researchmap機関

題名

「宮城県で栽培したチュニジア産オリーブ葉抽出物のポリフェノール含量と抗菌活性」(査読有)

単著・共著の別

共著

概要

The purpose of this study was to determine the total polyphenol content and antibacterial activity of leaf extracts of three olive cultivars, i.e., “Chetoui, Arbequina, and Koroneiki”, grown in cold climate, in three locations of Miyagi Prefecture. Total polyphenol content was highest (87.3-89.4 mg GAE/gDW) in the leaves of Chetoui and Koroneiki cultivars grown in Yamamoto-Ushibashi coastal area, south of Miyagi Prefecture. All crude extracts had antibacterial activity. In particular, two extracts of Chetoui cultivar grown in Ishinomaki-Ajishima and Yamamoto-Ushibashi areas showed the highest antibacterial activity, between 12.5-25 mg/mL, against Escherichia coli. High antibacterial activity of Chetoui leaves could be attributed to the high total polyphenol content. These results are interesting findings in the cold climate cultivation of Tunisian olives in Japan.
本研究目的は、宮城県の3地域で栽培された3種のオリーブ(チェトウイ、アルベキナ、コロネイキ)の葉抽出物の総ポリフェノール含有量と抗菌活性を測定することである。宮城県南部の山本町で栽培したシェトウイとコロネイキの葉のポリフェノール含有量が最も高かった(87.3〜89.4mgGAE / gDW)。3品種全ての葉粗抽出物に抗菌活性が認められた。特に石巻網地島と山元町のシェトウィは、大腸菌に対して12.5〜25mg / mLの間で最も高い抗菌活性を示しました。チェトゥイの葉の優れた活動は、総ポリフェノール含有量が高いことに起因する可能性があります。以上の結果は、チュニジア産オリーブの寒冷地栽培における興味深い知見です。
総p11 pp27-37
山口政人、庭野道夫、渡邊圭、磯田博子

発表雑誌等の名称

感性福祉研究所年報, 21, 27-37

発行又は発表の年月

202003